2010-09-12

Citat ur Igelkottens Elegans, av Muriel Barbery

"(...) eftersom te dricks av såväl fattig som rik, och just dörför har teceremonin en sådan enastående förmåga att ingjuta frid och harmoni i våt kaotiska liv. Ja, universum ekar allt tommare, de förtappade begråter skönheten, tillvaron ter sig alltmer andefattig. Så låt oss dricka en kopp te. Tystnaden sänker sig, man hör vinden som susar utanför, höstlöven rasslar och virvlar iväg, katten sover i en varm ljusstrimma. Och för var klunk sublimeras tiden."

"Kamelian på tempelmossan, de rödvioletta bergen runt Kyoto, en blåmönstrad porslinskopp, den sanna skönheten som spirar i ett hastigt uppflammande känslorus, är det inte vad vi alla eftersträvar? Och vad vi i den västerländska civilisationen inte kan ta till oss?
Att begrunde evigheten mitt i det brusande livet."

Om stilleben: "(...) I den stumma, livlösa och orörliga bilden gestaltas en tillvaro fri från tävlan, en idealvärld opåverkad av tidens gång och trötta omättlighet - en kravlös njutning, ett tidlöst tillstånd, en omedveten skönhet. Ty konsten, det är inlevelse utan begär."

"Det hjälper inte att jag vet att världen är ful, jag vill inte se det."

"Jag tror bara det finns en sak att göra: hitta den uppgift vi är födda till och uppfylla den så gott vi kan, utan att krångla till det och utan att tro att det finns något gudomligt i vår djuriska natur. Det är bara på det sättet vi kan känna att vi håller på med något konstruktivt den stund då döden kommer att ta oss. (...)"

/inkzor

1 kommentar: